Soome Jõulud
Soomes võivad jõulude ette-valmistused juba alata kuu aega varem, et kõik oleks täiuslik. Jõuluõhtul perekonnad söövad enne, kui Jõuluvana saabub. Söök on traditsionaalselt koostatud singist, praetud kartulist, lõhest, riisi kaerahelbepudrust ja ka kalkunist, mis on tänapäevane valik. Peale söömist perekonnad võivad viia küünlaid surnuaeda, et mälestada kadunuid. Õhtul käiakse traditsionaalses saunas - see on Soome jõulutraditsioon,kui Jõuluvana / Jõulude Isa külastab igat kodu.
"Joulupukki" , tõeline Soome Jõuluvana kasutab alati ust kui ta siseneb ja küsib laste käest kas nad on olnud head - enne kui kingitusi jagab
Mitu toitud!
Köögiviljavormiroad
valmistatakse keedetud ja püreestatud köögiviljadest. Neid pakutakse tavaliselt jõulu- ja pidulauas liharoogade juurde.Üleküpsetatud vormiroad
võib teha nii keedetud kui toorestest köögiviljadest, millele võib lisada juustu, kala, kana, liha või vorsti. Kastmena kasutatakse valget põhikastet, mis on tehtud piima, liha-, kala- või köögiviljapuljongisse. Kastmele võib lisada riivitud juustu ja mune.
Nn. kiusatused on vormiroad, milles on kartulit ja teisi köögivilju ning kala või liha enamasti ribadena. Vedelikuna kasutatakse koort või piima, aga ka liha-, kala- või köögiviljapuljongit. Puljongi sisse võib panna ka toor- või sulatatud juustu. Tavalisemad on Janssoni kiusatus ja singikiusatus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti