maanantai 20. helmikuuta 2017

Tiramisu

Tiramisu... täielik magus sõõgi asi! aga ma lootan et te tahada lugeda siit be my guest!:
Klassikaline tiramisu koosneb kahest baaskihist: küpsisekiht ja Mascarpone- baasil kreemikiht ning lisakoostisainetest.
Klassikalise tiramisu põhikoostisainete hulka kuuluvad toorjuust (näiteks Mascarpone juust), toored munakollased, suhkur, espressokohv ning Pavesini küpsised (kulinaarse häda korral võib kasutada poest varutud Savoiardi küpsiseid või keelekese küpsiseid, küpsiseid ka täidiseta rullbiskviiti, järelejäänud piparkooke)
On ka toiduretsepte, mis lisavad Mascarpone toorjuustukreemi sisse ka vahustatud munavalgeid või vahukoort, rohelist teed, pähkleid, vaarikaid, kohupiima jm.
Itaaliakeelne fraas tira mi su tähendab sõna-sõnalt "tõmba mind üles" ning viitab suhkru ja espressokohvi poolt inimorganismile avaldatavale toimele.
Tiramisu päritolu on teadmata. Esimest korda mainiti seda kirjalikult alles 1983 kreeka kokaraamatus ja see annab alust arvata, et tiramisu on kas üsna hiline magusroog või kohandus teistest kihilistest magusroogadest (näit english triffle).
Tiramisu kui algne magustoit, mida tuntakse ka Toscana triflei ja Zuppa Ingelesena, hakkas levima 19. sajandil Sienas, Toscana piirkonnas.[2]
Levinuima versiooni kohaselt leiutati tiramisu Trevisos restoranis "Le Beccherie" ja nimetati kondiitri Roberto Linguanotto õpilase ja ristitütre Francesca Valori (neiupõlvenimi Tiramisu) järgi tema kulinaarsete võimete auks.
Fernando ja Tina Raris väitsid 1998 avaldatud teoses "La marca gastronomica", et tiramisu leiutas Giuseppe di Clemente Trevisos 1971. aastal. On mainitud märksa varasemaidki aastaarve ja teisi linnu.
Originaalretsept ei sisaldanud alkoholi, sest oli mõeldud eeskätt lastele ja vanuritele, ning koogi originaalkuju oli ümmargune. Selle koostisained olid küpsised, muna, suhkur, Mascarpone juust, kakao, mesi ja gaseeritud vesi.
Kuvahaun tulos haulle tiramisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti